Klímabarát

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Hasznos tippek

Energiatakarékosság és egészségmegőrzés

    

Az alábbiakban néhány tippel szeretnénk segíteni Önt a háztartása energia- és anyagtakarékos működtetésében.

 

Fűtés

 • Tudta, hogy egy átlagos családi ház hőszigetelésével, fűtéskorszerűsítésével és nyílászáró cseréjével akár az éves (fűtési) energiaköltség 80%-a is megtakarítható? A jó hőszigetelés az egyik leghatékonyabb tartós módja a háztartási energiamegtakarításnak. Érdemes hőkamerával felmérni a lakás hőhidait, illetve energia auditot végezni és megszüntetni a problémákat.

      

      

 • Szigetelje melegvíz-tározóit, a központi fűtés csöveit, valamint a falak réseit. Helyezzünk hővisszaverő fóliát, vagy készítsünk magunk (kartonlapból és alufóliából) a külső falakra szerelt radiátorok mögé. Ezzel 5-6% fűtési energiát spórolhatunk meg.
 • A kazánt, bojlert és más melegvíz-tározókat rendszeresen vízkőtelenítse, hogy ne veszítsenek a hatékonyságukból.
 • A fűtési rendszerünket ellenőriztessük szakemberrel évente, berendezéseit légtelenítsük és portalanítsuk, hogy megtartsa energiahatékonyságát. A radiátorok légtelenítésével például 15% energiát is megtakaríthatunk. A központifűtés-rendszer keringető szivattyúját érdemes lecserélni „A” energiaosztályúra.
 • Egyedi radiátorra is szerelhetünk termosztát-szelepet, így adott szoba hőmérsékletét külön is tudjuk szabályozni.
 • Az ajtók és ablakok megfelelően szigetelve legyenek. Ezen a videón egy házilagosan is kivitelezhető módszert mutatnak be: https://www.youtube.com/watch?v=aholu_CRs1k. Tegyünk az ablakokba párnákat, az ajtók elé huzatfogót. Éjszaka húzzuk be a redőnyt, és figyeljünk, hogy a függöny ne takarja a radiátort, különben a meleg levegővel az utcán fűtjük.
 • Amikor télen szellőztetünk, néhány percre teljesen nyissuk ki az ablakokat, rövid intenzív (kereszt)huzatra. A „huzatos” lakások nemkívánatos szellőzése akár 30%-kal is megnövelheti a lakás fűtési költségeit.Nyáron éjszakai szellőztetést követő nappali árnyékolással helyettesíthetjük az energiafogyasztó és sokaknak kiszáradást-allergiát okozó légkondicionálót. (Egy átlagos szobai légkondi 1000 watt-tal működik /650 g szén-dioxid-kibocsátás/óra/, és ez óránként kb. 50 forintba kerül, azaz ha csak napi 12 órát működik is otthon, már az is heti 4200 Ft. )
 • Újonnan már csak kondenzációs kazán szerelhető be: 95% feletti hatásfok

  

  

 • Tudta, hogy ha csak 1°C-kal csökkenti otthonának hőmérsékletét, azzal 5-10%-os megtakarítást érhet el fűtésszámlán? A termosztátot állítsuk be megfelelően és alakítsuk életmódunkhoz: napközben otthon vagy irodában állítsuk 18-21°C-ra. Éjszakára vagy amikor nem vagyunk otthon, vegyük 2-3°C-kal lejjebb 17-19°C-ra, jobban is lehet aludni egy hűvösebb szobában. Ezzel 7-15%-kal csökkenthetjük fűtési költségeinket.
 • Lehetőleg a tényleges fogyasztás után fizessük a számlát, azaz az átalánydíjnál jobb a mérésen alapuló elszámolás. Praktikus, ha fogyasztásmérővel, okosmérővel stb. ellenőrizzük a fogyasztásunkat.
 • Új építésű épületek használatba vételénél, lakáseladásnál, illetve egy éven túli bérbeadás esetén kötelező a tulajdonosnak / építtetőnek/ eladónak elkészíttetni az energiatanúsítvány Az energiatanúsítványok besorolása 2016-ig egy betűvel történt (A-tól J-ig), 2016. január 1-től 2 betűvel jelölik.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet felmérése alapján az átlagos magyar lakás “HH” besorolású, ami 3-4-szer több energiafogyasztást jelent, mint az új követelményszint.

  

További fűtési tippek: http://www.futsokosankampany.hu/

 

    

  

Melegvíz

 • Szereltessünk be melegvízmérő órát, és térjünk át a mérés szerinti elszámolásra.
 • Elektromos bojler: szabályozzuk évszaknak megfelelően, illetve a lakószámhoz. Általában elég 40-50-60ºC-ra melegíteni a vizet – ezzel 20-50% energiát spórolhatunk meg a 60-80ºC-os melegítéshez képest. Tudta, hogy a bojler teljes évi energiafelhasználásának harmadával-felével kevesebbet fogyaszt, ha 60°C helyett csak 40°C-on melegítünk vele? Érdemes évente vízkőmentesíteni, mert 1mm vízkő 5%-kal növeli az energiafogyasztást.
 • Alacsonyabb vízhőfok = kisebb karbantartási költség, hosszabb élettartam! Elpiszkolódásra utal, ha tartósan csökken a készülékkel termelt melegvíz hőmérséklete.
 • A gyújtólángos kazánoknál a gyújtólángot éjszakára vagy hosszú üzemszünetre érdemes elzárni, a gázrózsát rendszeresen tisztíttatni.
 • Energia- és víztakarékos főzési, mosási, mosogatási tippek: kislabnyom.hu

 

Víztakarékosság

 • Tudta, hogy a fürdés helyetti rövid zuhanyzáshoz négyszer kevesebb energia szükséges? Használjon víztakarékos WC-tartályt, kis vízátfolyású zuhanyrózsát, mely olcsó, víz- és energiatakarékos, és ugyanazt a komfortot biztosítja!
 • Tudta, hogy az elhasznált víz tisztítása rengeteg energiát emészt fel? Ha szappanozás, fogmosás közben elzárja a csapot, több liter vizet takaríthat meg. A csöpögő csapok havonta megtöltenének egy egész kádat. Ne fizessen feleslegesen több vízdíjat; zárja el, javíttassa meg! Fürdővízzel, szürke vízzel is lehet a vécét öblíteni.

     

Elektromos készülékek

 • Tudta, hogy akár egy teljes havi villanyszámla megspórolható évente, ha készenléti üzemmód (stand-by) helyett rendszeresen kikapcsolja a háztartás elektromos berendezéseit?
 • Mozgásérzékelős- vagy időkapcsolók, időzítők, almérők is hasznosak az energiatakarékossághoz. Az elektronikus berendezéseket, kütyüket alapesetben érdemes energiatakarékos üzemmódban használni.
 • Tudta, hogy egy energiatakarékos (A, A+, A++ osztályú) háztartási berendezéssel, pl. hűtőszekrénnyel másfélszer annyi energiát takaríthatunk meg egy régi, közepeshez (C osztályú) képest?
 • Tartós, energiatakarékos berendezéseket vegyünk, illetve arra cseréljünk – ld. energiacímke + élettartam garancia
 • Áramfogyasztás-mérővel követhetjük a fogyasztásunkat, ez segíthet a spórolásban.

   

  

 • Érdemes energiatakarékos LED izzókra váltani, ezek élettartama is hosszabb a hagyományos izzókénál: akár 20-100 ezer óra: https://9gag.com/gag/aY7Vo4O

   

Közlekedés, szállítás

 • Tudta, hogy két városi autóútból egy rövidebb, mint 3 kilométer? – ezt a távot 10 perc alatt, 0 kibocsátással könnyen meg lehet tenni kerékpárral, ami ráadásul egészségesebb és jóval olcsóbb is! (A még hideg autó motorja többet fogyaszt, mint a meleg.) Városban a tömegközlekedés, városok között a vonat vagy a busz a leghatékonyabb és környezetkímélő megoldás.
 • Tudta, hogy a közlekedés mára a kibocsátások 20%-áért felel? Kevesebbet autózzon és azt is ésszel! Ha autója 100 km-en 5 litert fogyaszt 7 liter helyett, akkor évente (15 000 km-t futva) átlag 300 liter üzemanyagot takaríthat meg, azaz 110 ezer forintot (és 750 kg szén-dioxidot) ! Évi 10 000 km-nél kevesebbet használt autó üzemeltetése helyett olcsóbb csatlakozni egy autómegosztó rendszerhez. Budapesten már működik csak elektromos autókból álló flotta is.
 • Tudta, hogy egy kiló kínai fokhagymával 2,6 kg szén-dioxidot is vesz? A szállítása során ugyanis ennyit bocsátanak ki a kamionok, hajók 1 kg árura vetítve. Válassza a helyi-hazai, környezetbarát, minimális csomagolású terméket önmagáért és a környezetért!

   

Hulladék

 • Tudta, hogy egy átlagos magyar kb. 15-20 kg papírt használ fel havonta? Ha új nyomtatót vagy fénymásológépet használ vagy vásárol, válasszon olyat, amelyik a lapok mindkét oldalára képes nyomtatni! Mielőtt kinyomtat egy dokumentumot, fontolja meg, hogy valóban szükséges-e kinyomtatni. Ha igen, használjon újrapapírt.
 • Tudta, hogy Magyarországon naponta közel 1 millió műanyag szatyrot dobunk ki és kerül a lerakókra? Csökkentsük a hulladékot, mivel minden termék (például előállításuk vagy szállításuk során) üvegházhatású gázok kibocsátását okozza. Energiát is megtakarítunk, ha újrahasználható tárolókat, (vászon)zacskókat, dobozokat, kosarat használunk. Válassza a kevés csomagolóanyagba csomagolt és utántöltő termékeket. Kerülje az eldobható törlőkendők és papírtörülközők használatát!

 

További információk: www.mtvsz.hu

    

A „Hasznos Tippeket” készítetette: Botár Alexa és Kis Klára (Magyar Természetvédők Szövetsége; 2019. december)

A pályázati kiírás összefoglalója ide kattintva olvasható.