Klímabarát

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 27. hétfő, Hella

Klímabarát Újbuda

Helyi klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán projekt összefoglalója

 Projekt címe: Helyi klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán

Projekt azonosító száma: KEHOP-1.2.1-18-2018-00001

Főkedvezményezett: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata

Kedvezményezett: Magyar Természetvédők Szövetsége

Szerződött támogatás összege: 19 928 446 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Támogatási alap: Kohéziós Alap

Projekt befejezési dátuma: 2021. október 29.

    

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)-1.2.1 „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” konstrukció keretéből Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata kedvezményezettként támogatást nyert. A szerződött támogatás összege 19 928 446 Ft, a támogatás mértéke 100%-os.

  

A KEHOP-1.2.1-18-2018-00001 azonosítószámú Helyi klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán című projekt 2019. augusztus 1-jén indult és tervezett befejezési dátuma 2021. július 31. A projekt megvalósításában konzorciumi partnerként a Magyar Természetvédők Szövetsége vesz részt, valamint szakmai partnerként a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztálya is segíti munkánkat.

 

A projekt célja a klímaváltozás mérséklése és a várható hatásokhoz való alkalmazkodás elősegítése Újbudán, amelyet az Önkormányzat helyi klímastratégia kidolgozása és végrehajtása, valamint Éghajlatváltozási Platform létrehozása által tervez elérni. Ezt a célt kiegészítendő és támogatandó a projekt során számos klímatudatosságot erősítő – a klímaváltozás mérséklésével, az ahhoz történő alkalmazkodással kapcsolatos – lakossági szemléletformálási akció és rendezvény lebonyolítására is sor kerül.

  

A projekt ideje alatt Újbuda Önkormányzata és konzorciumi partnere, a Magyar Természetvédők Szövetsége az alábbi klímatudatosságot erősítő akciókkal, rendezvényekkel és ismeretterjesztési csatornákkal készül:

  • Interaktív tematikus programok (kedvcsináló játékos foglalkozások a klímaváltozással kapcsolatban, rajz-, poszter-makettkészítő-, és multimédiás verseny, tudatosságformáló kampány) az óvodás és általános iskolás gyermekek és szüleik részére a „Föld Napja”, az „Autómentes Nap”, valamint az „Állatok Világnapja” alkalmából.
  • Figyelemfelkeltő kerületi akciók, vetélkedők és játékos foglalkozások megvalósítása. Az időskorúak számára 2-2 figyelemfelkeltő esemény és vetélkedő kerül megrendezésre „Klíma és Egészségmegőrzés”, valamint „Klíma és Energiatakarékosság” témakörökben. Az Őszköszöntő fesztivál keretében minden korosztályt megszólítva klímastand kiállítására és kérdőívezésre kerül majd sor az éghajlatváltozás, valamint energiatakarékosság témakörökben. A Gyermeknap alkalmából Klímastand és interaktív játékok várják majd az érdeklődő gyermekeket.
  • Műhelyfoglalkozások bölcsődei és óvodai környezeti nevelési koordinátorok, valamint a bölcsődevezetők, óvodapedagógusok és óvodai technikai dolgozók részére az önkormányzati fenntartású bölcsődei és óvodai intézményekben, a klímaváltozás témájának beépítésére a bölcsődei és óvodai környezeti nevelési programokba.
  • Klíma tanulmányi verseny megrendezése a kerületi általános iskolák részére.
  • Figyelemfelkeltő médiakampányok. Klímatudatossággal kapcsolatos sajtócikk sorozat valamint ezekre épülő klíma keresztrejtvények és tesztek jelennek meg az Újbuda Újságban a klímaváltozás hatásairól, valamint a kedvezőtlen hatások enyhítési és az alkalmazkodási lehetőségekről. A helyi klímatudatos megoldások vizuális szemléltetésére „Újbuda Klíma Kisfilm” készül.
  • A klímaváltozással kapcsolatos ismeretterjesztés céljából Klímatudatos Újbuda kiadvány készül a klímaváltozás hatásai által kiváltott helyi változásokról, a városi mikroklíma kedvezőtlen és kedvező hatásairól, a megoldási és alkalmazkodási lehetőségekről, valamint a helyi értékek védelmében tett intézkedésekről.
  • Újbuda klíma honlap létrehozása, és folyamatos frissítése a klímaváltozás okairól és hatásairól, a kedvezőtlen hatások enyhítéséről és az alkalmazkodás lehetőségeiről szóló tartalmakkal, valamint a projekt keretében megvalósított programokkal, elkészült tananyagokkal és Újbuda Helyi Klímastratégia társadalmi egyeztetési változatával.

A projekt támogatói okirata