Klímabarát

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Legyen részese Ön is az Európai Unió zöld jövő-tervezésének!

Az éghajlatváltozás és a természeti környezet pusztulása, mint kettős kihívás, jelenleg a legkomolyabb feladat Európa és az egész világ számára. A Föld éghajlata várhatóan tartósan és jelentősen átalakul, kiszámíthatatlanabbá válik, az átlaghőmérséklet emelkedik, ami hatással van a csapadék eloszlására és az éghajlat más jellemzőire is. Így időjárásunkban várhatóan gyakoribbá válnak a szélsőségek, amelyeket már manapság is tapasztalhatunk.

   

A Föld éghajlatának változékonysága földtörténeti léptékben természetes folyamat, de a jelenlegi gyors és drasztikus átalakulás döntően az emberi tevékenység következménye. Életmódunk és tevékenységeink – főként a kőszén, a kőolajszármazékok, és a földgáz égetése – során hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt juttatunk a légkörbe, ezáltal fokozva a Föld természetes üvegházhatását, ami a földfelszín átlaghőmérsékletének növekedéséhez vezet. Mindez súlyos hatást gyakorol az élővilágra és benne az emberek életére már jelenleg is.

 

Az Európai Unió erőfeszítéseinek eredményeként 2018-ra már 23%-kal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása az EU egészét tekintve az 1990-es évhez képest, miközben a GDP ugyanezen időszakban 61%-kal nőtt. (Magyarországon eközben 1990-es bázisévhez képest 2018-ra mintegy 32%-kal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása.) Azonban még sok a tennivaló.

 

Az éghajlatváltozás kihívásának leküzdése érdekében az Európai Bizottság 2019 decemberében bemutatta a European Green Deal-t, vagyis magyar nevén az Európai Zöld Megállapodást, amely egyfajta útitervként felvázolja, miként lehet 2050-re Európa az első karbonsemleges, fenntartható gazdasági rendszerrel rendelkező kontinens a világon. A cél eléréséhez a Green Deal egy mindenki számára igazságos, a teljes európai lakosságot megszólító és motiváló átmenetet szeretne biztosítani. Az útiterv végrehajtása a tervek szerint biztosítja a gazdaság fellendülését, az emberek egészségének és életminőségének javulását, valamint a környezet és természeti rendszerek állapotának javítását és a biodiverzitás megőrzését. A Green Deal célja továbbá, hogy aktívan példát mutasson a világ többi részének arra, miként lehet egyszerre fenntartható és versenyképes egy gazdasági rendszer, ezáltal is cselekvésre késztetve a világ más országait.

  

A Green Deal a gazdaság minden ágazatát lefedi, a közlekedést, az energiaszektort, a mezőgazdaságot, az épületek energiagazdálkodását és az iparágakat egyaránt. Lényege az erőforrások hatékony felhasználásának fokozása, a tiszta energián alapuló, körforgásos gazdaságra való áttérés, amely nem termel hulladékot, így csökkentve a szennyezés mértékét és mérsékelve az éghajlatváltozás hatásait. Ezt a gazdasági növekedés fenntartásával és az erőforrásfelhasználás, valamint a környezetszennyezés csökkentésével kívánja elérni a közösség fejlesztésének érdekében.

 

A Green Deal kiemeli, hogy az éghajlatváltozás és a környezet romlása elleni küzdelem közös törekvés. Azonban jelentősek a különbségek egyes régiók és tagállamok között, így a méltányos átmenet jegyében az elmaradottabb régiók, legsebezhetőbb polgárok támogatására, felzárkóztatására kerül majd sor, hozzáférést biztosítva számukra átképzési programokhoz, foglalkoztatási lehetőségekhez az új gazdasági ágazatokban.

 

A Green Deal célkitűzéseinek elérése jelentős beruházásigényű, a 2030-as éghajlati és energiaügyi célok elérése kb. évi 260 milliárd euró kiegészítő forrást igényel, amely nagyjából a 2018-as GDP 1,5% -val egyenértékű. Továbbá a tervek szerint az EU hosszútávú költségvetésének 25%-a zöld ügyekre, főleg klímacélokra fordítódna. A célok eléréséhez szükség lesz a köz- és a magánszektor mozgósítására is. A Bizottság 2020 márciusában indítja el az „Éghajlatváltozási paktum”-ot, hogy kikérje az EU-s polgárok véleményét, és bevonja őket az új cselekvések megtervezésébe, információcserébe, a helyi tevékenységek, kezdeményezések elindításába, erősítésébe és a jó gyakorlatok, megoldások széleskörű elterjesztésébe.

  

Annak érdekében, hogy jogszabályba épüljön a karbonsemlegessé válás 2050-ig, a tervek szerint az Európai Bizottság 100 napon belül beterjeszti az első „Európai Éghajlati Törvény”-t. Az éghajlati és környezeti célkitűzések elérése érdekében a Bizottság bemutatja továbbá a 2030-ra vonatkozó Biodiverzitás Stratégiát, az új Ipari Stratégiát, a Körkörös Gazdasági Cselekvési Tervet, a fenntartható élelmiszerek előállítását célzó „Farmtól a Villáig” stratégiát, valamint a szennyezésmentes Európára vonatkozó javaslatokat, ezáltal is biztosítva a 2050-es cél elérését.

  

A további gazdasági növekedés kiemelt célkitűzésének hangsúlyozásával vélhetően nem várható alapvető rendszerszintű átalakulás a Green Deal-től legalábbis egyes tudományos megközelítések szerint. Bár az Európai Zöld Megállapodás szerint a gazdasági növekedés és az erőforrásfelhasználás (továbbá a környezetszennyezés) egymástól szétválasztható, ez csak egy bizonyos mértékig támasztható alá, és működik így. A mai gazdaság működése nem függetleníthető teljes egészében az anyag- és energiaigénytől, így mindenképp szükséges életmódunk és munkamódszereink, a termelési és a fogyasztási szokásaink felülvizsgálata és átalakítása. Kiemelt jelentőségű a gazdasági, társadalmi szükségleteinknek és főleg igényeinknek a környezet eltartóképességéhez igazítása a fenntartható és valóban mindenki számára méltányos jövő érdekében. Ezzel a záró gondolattal szeretnénk biztatni minden kedves lakosunkat a helyi, egyéni és közösségi cselekvés és környezettudatos ismeretterjesztés fontosságára.

 

A Green Deal angol, német vagy francia nyelvű változata itt érhető el: https://ec.europa.eu/info/files/communication-european-green-deal_en