Klímabarát

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Újbuda hosszú távú energia- és klímacéljait támogató beruházási koncepció európai uniós támogatással

Újbuda Önkormányzata eredményesen vett részt a European City Facility Program (EUCF) pályázati felhívásán. A támogatásra kiválasztott pályázati projekt részeként egy energetikai beruházási koncepció készül az önkormányzat szervezésével.

A beruházási koncepció energiahatékonyságot növelő és megújuló energiát hasznosító beavatkozásokat fog meghatározni az Önkormányzat tulajdonában lévő intézményi épületekre (bölcsődék, óvodák, iskolák, sportközpontok, szociális és kulturális intézmények), valamint a 100 % – os önkormányzati tulajdonú lakóépületekre. Ezen kívül a koncepció a Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet üzemeltetésében lévő Etele út menti, egyenként 100 lakásos paneles házgyári technológiával épült házak napenergia hasznosítással kapcsolatos kezdeményezéseit is magában foglalja. Ez utóbbi azért fontos, mivel a Program kifejezetten támogatja a helyi önkormányzatok és a lakóközösségek közötti együttműködést helyi energiacélok közös megvalósításában (pl. energiaközösségek előkészítésében).

    

A beruházási koncepció az energetikai felmérés és az energetikai korszerűsítés műszaki lehetőségei meghatározásán túl tartalmazni fogja az épületek megújuló energiaforrási (napenergia) potenciálját, a beruházás költségbecslését, és a megtérülési idő számítását. Egy lehetséges helyi energiaközösség is megalapozásra kerül. Az energiaközösség rendeltetése, hogy a helyben napelemekkel megtermelt villamos energia helyben kerüljön felhasználásra, az energiaközösségben résztvevő szereplők között pedig egy saját belső elszámolási rendszer jöjjön létre. Az épületek napenergia potenciálját a 2022. év őszén elkészült fővárosi benapozottsági térkép adatainak felhasználásával készítjük el. A koncepció nagyszámú épület beruházásait kívánja egy csomagba foglalni, ezért olyan finanszírozási formák kerülnek majd beazonosításra, amelyek alapját a megcélzott fosszilis energia megtakarítás vagy kiváltás képezi (pl. zöld hitelek, harmadik feles finanszírozás).

   

Az energiaárak ugrásszerű emelkedése különösen indokolttá teszi az ilyen energetikai beruházási koncepció elkészítését a kerületre. A tudatos energiafelhasználással és a meglévő lehetőségek körültekintőbb és átgondoltabb kihasználásával sokat tehetünk a klímaváltozás mértékének csökkentéséért is és az Újbuda Klímastratégiájában vállalt feladatok megvalósításáért.

   

A támogatás összege: 60 000 EUR

   

Támogató: ENERGY CITIES (F-25000 Besancon, Franciaország; 2 Chemint de Palente, adószám: FR 55379716764)

   

A projekt a HORIZON 2020 Kutatás és Innováció Program keretében kerül finanszírozásra.

  

Eredeti megjelenés: https://ujbudaonline.hu (2023. 02. 13)

GRANT AGREEMENT FOR Budapest - Local Government & municipality of District 11 (Ujbuda)