Klímabarát

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Bölcsődei dolgozók szemléletformálása

2019. december 4-én és 2020. február 13-án műhelyfoglalkozásokat tartottunk a klímaváltozásról és az ezzel összefüggő szemléletváltozás szükségességéről a bölcsődei dolgozók részére.

    

A műhelyfoglalkozások célja kettős volt.

 

Egyrészről ismereteket osztottunk meg a klímaváltozás napjainkban egyre markánsabban megtapasztalt jelenségéről, megjelenéseiről és ok-okozati összefüggéseiről.

 

Másrészt hangsúlyoztuk annak jelentőségét, hogy a mindennapi otthoni és bölcsődei tevékenységeinkben is alapvető fontosságú a klímatudatos magatartásformák kialakítása a kedvezőtlen hatások enyhítésére és az alkalmazkodás hatékonyságának elősegítésére.

  

Felhívtuk a résztvevők figyelmét arra, hogy jelenleg nagy szakadék van a klímatudatos életforma kialakítása iránti társadalmi igény és az ehhez szükséges egyéni magatartásformák tényleges realizálódása között.

  

A klímaváltozás kedvezőtlen hatásait csak tevékenységeink és cselekedeteink alapvető átalakításával, mértékletesség tanúsításával, valamint a rendelkezésünkre álló erőforrások gazdaságos, racionális felhasználását, a pazarlás elkerülését mindennapi életünkben megvalósítva leszünk csak képesek a klímaváltozás problémáját hatékonyan kezelni és az emberiség javára fordítani.

 

Rámutattunk arra is, hogy a klímaváltozás jelenségének ismerete önmagában nem eredményezi a kedvezőtlen hatások enyhítését eredményező emberi magatartásformák elterjedését. Ezt csak következetes egyéni (otthoni és bölcsődei) döntésekkel, életvitelünk, bölcsődei tevékenységünk környezettudatos átalakításával és felépítésével saját magunk valósíthatjuk meg.

  

Megvalósult a KEHOP – 1.2.1 – 18 – 2018 – 00001 számú, Helyi Klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán című projekt keretében.