Klímabarát

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Zöld pályázatok a környezetünkért

Télen etessük a madarakat, tavasztól gondozzunk előkertet, gyűjtsünk esővizet, és komposztáljunk egész évben! Erre buzdít Újbuda Önkormányzata, amely a főváros egyik legzöldebb városrészében elkötelezett munkát folytat a környezetvédelemért. Bakai-Nagy Zita alpolgármester kerületi bejáráson számolt be az aktuális szemléletformáló zöld pályázati lehetőségekről, amelyek közelebb hoznak minket a természethez.

    

Az önkormányzat számos programban működik együtt a Magyar Madártani Egyesülettel, a kerületi óvodák többsége már nem csak a Zöld Óvoda címet, de az egyesülettől kiérdemelt Madárbarát Kert minősítést is kivívta magának. Bakai-Nagy Zita alpolgármester első útja a kerületi bejáráson az Újbuda Prizma Hamzsabégi úti központjába vezetett. A kerület parkfenntartó cégének két telephelyén tárolják azt a 300, fából készült madáretetőt, amelyre a lakosság február 28-áig pályázhatott.

  

Madárdalért élelem
– Ma már az óvodákban is vannak madáretetők, komposzt­ládák; környezettudatos nevelés és zöld programok zajlanak, hogy kicsi korban megerősítsük a pozitív viszonyt a természettel. Ebbe a környezetépítő programunkba szeretnénk bevonni a lakosság minél szélesebb körét – mondta el a helyszínen Bakai-Nagy Zita. Az új madáretető-pályázat arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak házi kedvenceinkről gondoskodhatunk, hanem az énekes madarakról is, amelyek aztán csicsergésükkel jutalmaznak meg bennünket.

  
Budapesten több mint 250 madárfaj él, közülük számos a belvárosi területeken is, így igen sokféle madárral találkozhatnak azok is, akik nem kertes házban laknak. – Ma már egyre többen készítenek madárodút, etetik őket, vagy madármegfigyeléseket tartanak – számolt be Hégli Imre. Az önkormányzat környezetvédelmi osztályvezetője elmondta, a madáretetőre pályázóktól rövid leírást vártak, miért és hogyan szeretnék azt használni. A társasházak, magánszemélyek és civil szervezetek egy kisebb, illetve egy nagyobb etetőre pályázhattak, amelyet erkélyre, kertbe, fákra lehet kihelyezni. A nyertesek útmutatást is kapnak, hogyan és mivel etessenek. A Madártani Egyesület ajánlása szerint az első fagyoktól április közepéig zsírszalonnát, magvakból készült fellógatható golyókat, napraforgót és más héjas magokat érdemes kihelyezni. Így a madarak odaszoknak, és segítenek a kertgondozásban azzal, hogy megeszik a kártevőket. – Ahol lehet, az itatásra is gondoljunk – figyelmeztetett a szakember.

  

Kincset érő eső
– A tiszta víz óriási érték, ezért arra szeretnénk ösztönözni a társasházak, kertes házak lakóit, hogy kevesebb csapvizet pazaroljanak, inkább gyűjtsék össze az esővizet, hiszen ez a legjobb a növények öntözésére – mondta el az alpolgármester a Prizma egyik szabadtéri lerakatánál, ahol összesen háromszáz, egyenként 300 literes esővízgyűjtő-tartály várja gazdáját. Ezeket a kerület honlapján lehet igényelni március 15-éig. Az edényeken jól záródó tető akadályozza meg, hogy szúnyogok szaporodjanak bennük.

  

Hulladékból tápanyag
A házi komposztálással a növényi hulladékokból értékes, tápanyagokban gazdag humusz keletkezik, ami feleslegessé teheti a trágyát vagy a műtrágyát. A tudatos kerttulajdonosok körében évek óta nagy népszerűségnek örvendenek az önkormányzattól igényelhető komposztálókeretek; ezeket a Prizma szezonális nagytakarítási akciói során lehet kérni, legközelebb áprilisban és májusban.

 
– A program arra hívja fel a figyelmet, hogy ha körforgásban tartjuk a szerves hulladékokat, életet adó táplálékot nyerhetünk nemcsak a kerti, de a balkonon termesztett zöldségek, virágok és szobanövények számára is. Bakai-Nagy Zita erről már a Gazdagréti Közösségi Ház előtt felállított közösségi komposztálósziget előtt beszélt, ugyanis egy ideje már nem csupán a családi házak kertjeiben komposztálnak az emberek, hanem a panel lakótelepeken is.

 
A közterületi komposztálók körül önkéntes közösségek alakulnak, tagjaik naponta átforgatják, karban tartják azok tartalmát, és újabb adagokkal töltik fel. – Ha kész a komposzt, mindenki, aki dolgozott rajta, vihet belőle egy adag biotrágyát saját virágai, növényei számára – magyarázta az alpolgármester. Már Lágymányoson, Albertfalván és Gazdagréten is lehet közösségben komposztálni, a gazdagréti sziget mellett sütőolaj-, illetve elemgyűjtőedény, valamint kupakgyűjtő is található. Komposztálni viszont csak szakszerűen szabad, az ezzel kapcsolatos kérdésekre az igénylők a Humusz Szövetség honlapján és elérhetőségein kaphatnak válaszokat.

  

Kertészkedés a lakótelepen
A közösségi kertek városi környezetben teremtik meg a kertészkedés feltételeit, amire nagy szükségük van a természettől elszakadt fővárosiaknak. Az elkülönített, magasépítésű ágyások gondozási jogára az adott környék lakói pályázhatnak, és a paradicsomtól a cukkinin át a krumpliig bármit ültethetnek ezekbe. Az alpolgármester következő útja ezért a gazdagréti Dzsungel játszótér közelébe vezetett, itt kap helyet Újbuda immár hatodik közösségi kertje.

– A kerületben mindegyik kert maximális kihasználtsággal működik, ha egy ágyás felszabadul, gyorsan lefoglalják – mondta Bakai-Nagy Zita, hozzátéve: jól halad az új kert ügye. A főváros ugyanis ezer négyzetméteres területet ad át e célra tartós használatra, és az önkormányzati forrás is rendelkezésre áll a 33 ágyásos közösségi kerthez.

 

Zöld sziget a házak előtt
– A kerület megszépítéséhez azonban leginkább a Zöld Sziget pályázat járul hozzá – emelte ki az alpolgármester. – A hamarosan kiírandó program segítségével a pályázók a társasházak, családi házak előkertjének, épület előtti részének megszépítésére nyerhetnek támogatást. Azt szeretnénk, hogy a házak előtti zöld felületeknek legyen gazdája, így látványosan megszépülhetnek az utcák – tette hozzá.

A társasházaknak, illetve magánszemélyeknek önrésszel is kell rendelkezniük, emellé az előbbiek maximum 200 ezer forint, utóbbiak 100 ezer forint támogatásra pályázhatnak. Idén az iskolákra is kiterjesztik a lehetőséget, ők az intézmény udvarában vagy az előtte lévő zöld terület megszépítésére kaphatnak forrást.
  
T. D.

Forrás: Újbuda | 2022, március 2 - 10:53